Ringhals VD inte redo

Har ledningen för Vattenfall missförstått sitt uppdrag? Har Public Service missförstått sitt uppdrag? Allt blir mer och mer politiserat, hävdar Sven-Arne Thorstensson som i veckans krönika kritiserar Vattenfall för att inte ta sitt uppdrag att producera och sälja billig el på allvar. Istället för att lyda sittande regering och utreda en möjlig återstart, så hävdar man att det är omöjligt.
Journalisterna på Public Service verkar inte heller ha förstått sitt uppdrag att skildra verkligheten sakligt och opartiskt. Istället tar man ställning och ger utrymme åt uppfattningen att det är omöjligt att återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2.
Sven-Arne Thorstensson efterlyser ett ”normalt VD-svar”. Och hjälper VD för Ringhals med att formulera det svar som en VD som vill behålla sitt jobb borde ha gett:

Självklart ser vi en återstart som möjlig. Tyvärr har nedmonteringsprocessen kommit en bit på väg, så jag kan i dagsläget inte ge någon tidsplan. Men kommer det beslut om återstart är vi redo.

När allt blir mer och mer politiserat…

…hjälper WESTSIDANs krönikör Ringhals VD hitta rätt svar

Troligen har de flesta noterat att allt mer av omvärldsbevakningen som vi får till oss blivit mer och mer politiskt färgat.
Antingen beror det på att de krafter som driver våra mediehus och public Service vill ha det så, eller så är man så okritiskt omedveten om sin kulturförändring kring opartiskhet på redaktionerna,
att det blivit helt organiskt betingat.
För det kritiska ögat och örat blir detta tämligen ofta mycket tydligt.
Detta är en extra fara när fenomenet finns invävt i omfattning inom statliga Public Service, som allt för ofta verkar tappat sin uppdragskompass.

Missförstått uppdrag
I torsdags, den 17 november sände SVT ett inslag som fick ”alla mina proppar att brinna av”
Vad var det som hände?
Troligen har jag aldrig tidigare sett ett nyhetsinslag som så flagrant misslyckats i allt vad gäller saklighet men samtidigt uppmärksammades att även ”intervjuoffret” Ringhals VD Björn Linde också totalt missförstått sitt uppdrag och deklarerade det helt öppet i TV.
Låt oss ta det här från början. I det så kallade Tidö-avtalet finns en punkt där man vill utreda huruvida det är möjligt och vad det skulle kosta att återstarta Ringhals 1 och 2. Att regeringsoppositionen skrikit sina halsar hesa kring detta är ju redan känt. Kärnkraftsmotståndarna inom samtliga oppositionspartier hade ju lyckats lägga ner dem för endast ett par år sedan. Allt sedan denna punkt blev känd, att Kristerssons regering ville utreda har expert efter expert fått uttala sig om hur både dum, dyr och dålig idén att återstarta är. Knappt någon som ser möjligheter, har så vitt jag kunnat googla fram, fått plats inom någon Public Servicekanal. Redan där blev det ordentligt skevt.

Oklart uppdrag
Men nu till SVTs inslag i torsdags.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/tidopartierna-vill-utreda-aterstart-av-ringhals-reaktorer-vd-n-helt-omojligt

I TV står en VD som med sina 2,4 miljoner i årslön förhoppningsvis har i uppdrag att sälja elström. Den ström som hans arbetsgivare producerar och genererar. Han bör ju rimligen också veta att han i förlängningen är en direktör inom den statliga Vattenfallskoncernen med själva staten som ägare. Men i inslaget visar han upp sin totala ignorans inför sitt uppdrag – att producera och sälja ström.
Eller är det hans uppdrag egentligen? Har han kanske ett annat. Att konfirmera Vattenfalls ovilja att se helheten, oviljan att leverera säker och kostnadseffektiv el.

Omöjlig återstart
Att Ringhals VD i ett ordinärt bolag hade blivit kickad samma dag som inslaget sänts, ser nog de flesta som rimligt. Här får det passera som ett slags dolt politiskt VD-budskap om omöjligheternas omöjlighet. Ett normalt VD-svar från en normal VD hade låtit ungefär så här:
Självklart ser vi en återstart som möjlig. Tyvärr har nedmonteringsprocessen kommit en bit på väg, så jag kan i dagsläget inte ge någon tidsplan. Men kommer det beslut om återstart är vi redo.
Men det var ju inte det han sa. Han sa omöjligt och hans inställning är väl helt klar. Han vill inte.
Nästa ordentliga vurpa är själva inslaget på SVT. Journalisten låter sig hänföras av VDs budskap utan att ställa en enda motfråga. Hon sväljer hans omöjlighet helt. Även i studion sväljs hela bytet utan omsvep.
Så budskapet är tydligt från det vi kallar Public Service. Det är omöjligt att starta något som stoppats.
Sven-Arne Thorstensson

”VD i ett ordinärt bolag
hade blivit kickad
samma dag som inslaget sänts”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s