Vem vill du ha som tomte

Tomtar i politiken. Eller politiska tomtar. Knappast tre vice män, enligt WESTSIDANs krönikör Sven-Arne Thorstensson, som i den här krönikan gisslar den politiska självgodheten. ”Det finns ett växande gap mellan folket och politiken”, konstaterar Sven-Arne Thorstensson. Allt färre vill engagera sig i politiken. Ett problem är de kotterier som bildas på alla nivåer, hävdar han. Frågan är om respekten för politiken blir bättre av att politiker klär ut sig till tomtar.

Karl-Bertil Jonsson kom aldrig till Ljungby

”Vem vill ha ett okänt kommunalråd som tomte”

Det finns ett växande gap mellan folket och politiken. Allt färre vill engagera sig i partier, och på frågan varför, finns många svar. Här nedan är ett av dem.
”Ni skulle bara veta hur mycket kotteri det finns. Det finns i alla partier och på nästan alla nivåer. De ser det inte själva men utifrån blir det så uppenbart.”
Just så sa en tidigare toppolitiker över ett glas vin för inte allt för länge sedan.
Och ganska ofta blir detta riktigt tydligt. Hur en del politiker ser på sig själva i all sin självbelåtenhet.
Som ett lysande exempel på detta får tre kommunalråd i Ljungby en idé: De ska bli tomtar på julafton. Genialt tycker de själva. Och deras inre kotterikrets jublar, utan att reflektera en enda sekund.
Nu ska alltså tre kommunalråd auktionera ut sig själva som tomtar på självaste julafton. Allt under parollen man säger sig ha; ”Jul i gemenskap” i Ljungby.
Sagt och gjort. Media kontaktas, filmer spelas in succén tas ut i förskott. För högst troligen, kommer tomtarna vara nakna redan innan fjärde advent.

Kommunalrådstomtar
Själva auktionen, som vänder sig till allmänheten, ska alltså få familjer som saknar egen tomte att buda hem ett kommunalråd i röd luva och skägg. Det torde blott vara en skruvad självbild som får dem att tro mer på succé än flopp.
Adderar man sen den uttalade ambitionen att sprida julstämning via ”kommunalrådstomtar till högstbjudande” blir ju detta riktigt, riktigt konstigt. De borde kunna förmå sig till mer än så här.Just detta får frågorna att hopa sig.
– Vem vill ha ett okänt kommunalråd som tomte?
– Vem vill betala för det?
– Har de tappat det helt? ( eller visar de vilka tomtar de egentligen är)
– Är den som betalar bäst, den som behöver en tomte mest?
Ju mer man tänker på det, ju dummare blir det. Har de ens hört talas om Karl-Bertil Jonsson. Nä. Trodde väl det.
Troligen har de influerats av Thorsten Flinck, som i brist på pengar nu bokat upp sig som tomte för
3-5 tusen per halvtimma. Det är här självbilden skiner igenom.

Flink eller vice
Att skriva in i sitt ”track record” att Flinck varit jultomte hemma hos mig, hade ändå varit lite kul.
Men vem skulle plocka fram ett foto på en rödluvad vice ordförande i kommunstyrelsen och visa grannarna eller ladda upp på Instagram?
Nej det enda rimliga vore ju att de auktionerade ut sig till lägst bjudande, köpte med sig lite julklappar och iförda lösskägg besökte de som verkligen skulle uppskatta ett tomtebesök. Ge klapparna till dem som inte hade råd och inte varken vill eller har lust att buda hem en dubbeltomte. Funderade de någonsin på det?
Själv fick jag ur mitt innersta en idé:
Om jag bott i Ljungby, så skulle jag först skrivit typ åtta roliga julklappsrim på temat ”det jag är kommunalt missnöjd med”, budat hem en kommunalrådstomte för 13 000kr, för att sedan bevittna när tomten läser rimmen.
Men lika säkert som amen i kyrkan, kommer de tre kommunalråden i Ljungby att budas hem av koalitionskamrater, fotografera sig framför granen och frottera sig i självgodhet igen, samtidigt som Ljungbyborna ler i mjugg.
Sven-Arne Thorstensson

”Det finns ett växande gap
mellan folket
och politiken”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s