
Andreas bjöd på grållefrossa i Sollebrunn
Andreas Lustig bjöd på grållefrossa i Sollebrunn. Han renoverar gamla traktorer. Tre grållar och en BM Victor har det blivit hittills. WESTSIDAN bjöds nyligen på en förevisning.
Det var en dag i augusti som WESTSIDANs reporter åkte till Sollebrunn för att köpa en tvåskärig plog av märket Ferguson. Det blev en fantastisk eftermiddag med traktornostalgi hos Andreas Lustig, som bor på en avstyckad gård mellan Sollebrunn och Nossebro.
Andreas Lustig arbetar på Eriksons Chark i Nossebro, som är kända för sina goda korvar. Men på fritiden ägnar han sig gärna åt sina veterantraktorer. Tre grållar har det blivit. Och en Bolinder-Munktell, BM Victor. Alla klassiska traktorer som såldes i stora antal till det svenska jordbruket.
Andreas Lustig visar sin samling. Först kör han ut BM Victor. För en kustbo låter den tvåcylindriga dieseln som en gammal fiskejulle, vanlig förr bland skärgårdsfiskarna i våra fiskelägen i Bohuslän. Från början var det också en båtmotor som Bolinder-Munktell modifierade för att passa i företagets traktorer.
BM Victor introducerades 1955 och blev mycket populär. Den tillverkades i 15 905 exemplar till 1961. Andreas Lustigs exemplar är från 1960.
En brukstraktor
Sedan rullade Andreas ut den första Grållen. En Ferguson TEF från 1954. Diesel. Traktorn har störtbåge och vindruta.
– Det är mer en brukstraktor, säger Andreas.
Den andra ”grållen” är en bensinare. En Ferguson TEA från 1948.
– Den går bäst, säger Andreas.
Traktorn är helrenoverad 1996 av förre ägaren, berättar Andreas. Han har försett traktorn med ett extra säte.
– För att sambon ska kunna åka med, säger Andreas.
Slutligen startar han den verkliga dyrgripen. En Ferguson TEA från 1951, bensinare. Traktorn är omlackerad och helrenoverad. Den ser nästan ut att vara i nyskick, som om den just rullat ut från fabriken i England. Man får nästan gåshud när Andreas startar traktorn och kör ut den i solen.
Nya däck och ny ratt förstärker intrycket. Allt ser nytt och fräscht ut.

Med i Grålleklubben
Andreas Lustig berättar att han haft intresset för traktorer hela tiden. Men det är först på senare år som han har fått möjlighet att utveckla det. Andreas bor tillsammans med sin sambo på en avstyckad gård, och där finns möjlighet både att förvara och renovera traktorer.
Han tycker det är fantastiskt att de här gamla traktorerna fortfarande rullar.
– De har gått i jordbruket i ett 40-tal år, säger han.
Andreas Lustig är medlem i Grålleklubben, eller Svenska Fergusonklubben som den egentligen heter. Han är också med i Hembygdens traktorsällskap, en lokal förening för intresserade av veterantraktorer. Medlemmarna kommer bland annat från Nossebro, Främmestad och Sollebrunn.
– Vi är tre som har startat föreningen, säger Andreas Lustig.
De ordnar träffar och traktorrundor.
– Någon höstplöjning kommer det också att bli .
Annars åker han med i Grålleklubbens traktorrallyn också. Finåker gör Andreas Lustig gärna i någon av de renoverade grållarna. Ibland tar han en tur med sin sambo.
Antika traktorer är målet
Men BM Victor har också fördelar. Och ska han iväg på ett längre traktorrally, då tar han gärna den röda tvåcylindriga dieseln, som låter som en båtmotor.
Den oundvikliga frågan om varför man ska bevara gamla traktorer besvarar Andreas Lustig så här:
– Jag tycker det är kul att bevara till eftervärlden. Speciellt när de har gått länge i lantbruket.
– Victorn var i bruk tills för fem år sedan. Tidigare ägaren lastade gödsel med den på sin 80-årsdag.
– Jag har planer på att behålla mina tills de blir antika, säger Andreas och ler.
Det är i runda svängar 30-40 år kvar då. Det hinner med andra ord bli många träffar och rallyn. Men som Andreas konstaterade, de går ju bara i 20 kilometer i timmen, så man kan ta det lugnt.
Göran Åhrén
”Jag har planer
på att behålla dom
tills de blir antika”